Výsledky ostravských přeborů 15.-16.9.2012

Třetí zářijový víkend 15.-16.9.) patřil opět ostravským přeborům. Začalo se v sobotu odpoledne chvíli po čtvrt na tři, a to soutěží GP v logických úlohách. Práce ostravských autorů se řešily devadesát minut, vítěz, kterým se stal přesvědčivě Daniel Marek, vyřešil devět úloh z dvanácti, poslední odevzdávající úlohy tři.

Po třičtvrtěhodinové pauze následovala hádankářská soutěž Ostravská desítka, jejíhož autorství se zhostil další Ostravák. V této soutěži se dočkal pořádající kroužek jediného vítězství na celém přeboru, když zvítězil Jaroslav Kula. U této soutěže nestačilo Petrovi Vejchodovi na vítězství vyřešení všech hádanek spolu s nejrychlejším časem dokončení řešení.

Poslední soutěží sobotního odpoledne byla Velká cena Ostravy, které se zúčastnilo 31 soutěžících v osmi družstvech. Křížovky nebyly jednoduché, ale v časovém limitu 60 minut se daly vyluštit. U hádanek stačilo na vítězství vyluštit osmnáct hádanek z dvaceti s využitím celého možného času šedesáti minut. Pořadí na prvních dvou místech se oproti loňsku nezměnilo – zvítězili Kabrňáci, druhý byl pořádající kroužek. Úspěch kroužkových týmů stvrdil třetím místem Hutníček. Čtyři přátelé taje ze Slovenska vytvořili kvalitní družstvo a nakonec se umístili v první pětce.

O půl deváté skončila rozdělením cen sobotní řešitelská část přeboru. Šestnáct účastníků přeboru využilo možnosti ubytování ze soboty na neděli v Ostravě – Zábřehu, zbytek volil večerní přesun domů a příjezd opět v neděli ráno.

V neděli se začalo luštit o půl deváté ráno. Křížovky pro hlavní soutěž jako už tradičně připravil Miloš Sedlák, tentokrát byly věnovány Boženě Němcové. Obtížnost i čas pro řešení křížovek byly zvoleny dobře, v čase pod stanovených 60 minut odevzdalo deset řešitelů, ti, co odevzdali v čase rovných 60 minut, měli větší počet ztrátových bodů. Pouze vítěz Jaromír Kvíčala řešil bez chyby. Ve vedlejší soutěži byl stanoven čas na řešení křížovek na 60 minut, a do té doby se to podařilo s menším počtem chyb devíti soutěžícím z dvanácti. Stejně jako v hlavní soutěži řešil na nulu pouze vítěz, své vítězství z předchozího roku zopakoval Pavel Vidlář.

V deset hodin začaly soutěže v hádankách. V hlavní soutěži se řešilo postupně 30 hádanek a hlavním kritériem pro konečné pořadí byl počet hádanek, které řešitel vyluštil jako první. S náskokem zvítězil Petr Vejchoda. Ve vedlejší soutěži se řešilo 15 hádanek z listu s dobou řešení 60 minut. Autor byl letos na řešitele poněkud  tvrdší, po dvaceti pěti minutách se vyčíslovalo do té doby neřešených 5 hádanek. Vítěz Jiří Bednarski vyřešil 11 tajů.

O půl dvanácté začalo vyhlašování výsledků, odměňována byla první desítka v hlavních a první šestka ve vedlejších kategoriích. Před polednem přebor skončil a účastníci se rozjeli domů nebo na Šance. Po celou dobu přeboru byly pro žíznivé připraveny lahvové desítky z místních pivovarů, hladoví se museli spokojit vlastními zdroji, které se ale daly snadno doplnit v blízkém hypermarketu.

Díky sponzorům (časopis Křížovka, vydavatelství Novum, SČHAK) bylo možno uspořádat ostravské přebory v tomto rozsahu, a s cenami jak peněžními, tak věcnými. Poděkování patří také účastníkům za přátelskou atmosféru a hojnou účast, a členům kroužku Ostraváci za organizaci akce.

Kompletní výsledky přeborů naleznete ZDE.   

Ivo Husar