Zpráva a výsledky přeborů v Hranicích 16.3.2013

Na přeloženém přeboru v Hranicích 16.3.2013 se sešly v jídelně ZŠ na čtyři desítky soutěžících. Původně měl být přebor o týden dříve, tedy 9.3.2013, ale bylo nutné ho přeložit s ohledem na požadavek provozovatele jídelny. I tento fakt a také velmi nepříznivé počasí se odrazilo na menším počtu soutěžících než je v Hranicích zvykem. Nedorazilo dost stálých účatníků a také avizovaní soutěžící ze Slovenska.

Nicméně soutěž se uskutečnila, celkově po třinácté, kdy v prvním ročníku se ještě nekonala jako GP. Soutěže se zúčastnili soutěžící z kroužků Kabrňáci, Hanáci, Ječmínek Hutníček, Ostraváci, Valaši, Vyškova, Třebíčáci a pořádajícího kroužku Bečváci.

Jako již tradičně byla soutěž zahájena GP v logice. Zde bylo rozdáno 24 soutěžních prací, řešení odevzdalo nakonec 19 z nich. Soutěžní úlohy připravil domácí Zbyněk Grossmann, konzultaci úloh provedl př.František Vokatý. Na prvním místě se umístila a zlatou medaili získala Iveta Dedková z kroužku Hanáci, na druhém pak Petr Vejchoda z kroužku Kabrňáci a třetí a bronzovou medaili brala Marie Švarcová z Ječmínku.

Po krátké pauze, kdy se mohli všichni přítomní občerstvit v bufetu, následovala soutěž GP v křížovkach ve dvou kategoriích. Pro obě kategorie připravil soutěžní práce Zbyněk Grossmann a jako téma byla historie města Hranice. V hlavní soutěži, dle vyjádření některých soutěžících, byly tentokrát těžší křížovky. Nicméně nakonec dvacet soutěžících se s nimi popralo. Jako první se umístil bez jediné chyby Petr Vejchoda z Kabrňáků, druhá byla Iveta Dedková z kroužku Hanáci se třemi chybami, ale s lepším časem a třetí se umístil Ivo Husar také se třemi chybami, ale s horším časem. Ve vedlejší soutěži získal palmu vítěze Pavel Vidlář z kroužku Hanáci s jednou chybou, na druhém místě se umístila Taťána Jakešová z kroužku Bečváci s 8 chybami lepším časem a třetí byl opět „bečvák“ Alois Heikenwälder s 8 chybami s horším časem.

Po občerstvovací pauze následovala závěrečná soutěž v hádankách ve dvou kategoriích. V hlavní kategorii se řešilo 26 hádanek tentokrát z listu ve třech blocích. V prvním a ve druhém bloku bylo po deseti hádankách a ve třetím bloku bylo šest hádanek. Autoři soutěžních hádanek byly př.Kujal a Lančarič, konzultaci provedl a hádanky do bloků sestavil př.Kvíčala. Z dvaceti soutěžích byl nakonec na prvním místě Jaroslav Kula z kroužku Ostraváci, který vyřešil 24 hádanek s nejlepším časem. Druhý se umístil Petr Vejchoda z kroužku Kabrňáci, který vyřešil také 24 hádanek, ale s horším časem než vítěz. Třetí se umístil Bohdan Kousal z kroužku Hanáci, který vyřešil 21 hádanek.

Pro vedlejší soutěž připravil hádanky př. Kousal, konzultaci provedli Kolínovi.Jako jediný vyřešil všech 15 předložených hádanek a na prvním místě se umístil Pavel Vidlář z kroužku Hanáci, na druhém místě s 11 vyřešenými hádankami se umístil Karel Hroneš z kroužku Hanáci a třetí po rozhozu se umístila s 8 vyřešenými hádankami Taťána Jakešová.

Nejlepší soutěžící byli ocenění jednak finančními cenami z prostředků svazu, jednak věcnými cenami, které zajistil pořádající kroužek Bečváci. Navíc mimo tradiční medaile získali soutěžící ve všech kategoriích na prvních třech místech zbrusu nové Diplomy, které připravil a zajistil pořádající kroužek. Závěrem patří poděkování členům kroužku Bečváci, všem sponzorům za poskytnutí prostředků na zajištění věcných cen a všem zůčastěným soutěžícím. Kompletní výsledky naleznete ZDE.

Ing. Zbyněk Grossmann, předseda kroužku Bečváci.